Vår satsning ”Med väder och vind” under åren 2013-2019 resulterade i många härliga utflykter i Leksands kommun! Här följer ett urval.
2017-08-14 Draggbergets lövbrännor
14 vandrare begav sig via naturstigen från Gryssenstugan mot Draggbergets sydsluttning.
Det är bitvis en fantastisk trollskog. Kullar omväxlande med stup och raviner. Stort inslag av grova aspar och björk, mycket lavar och svampar, flera ovanliga.
Skogen utgörs delvis av en s.k. lövbränna som resultat av en stor skogsbrand i början av 1900-talet. Därav mängden gamla aspar och andra lövträd, som är till glädje för hackspettar, ugglor och hönsfåglar. Vi stötte upp en tjädertupp!
Målet för turen, skogsfrun, hade redan blommat i juli. I stället fann vi flera exemplar av orkidén knärot med små vita blommor, och även fina grupper av den bleka tallörten.
På återvägen följer stigen stranden till den vackra sjön Gränsen, där mäktiga Eriksboberget speglar sig i vattenytan.
Hela området är mycket skyddsvärt ur naturvårdssynpunkt.
2017-05-01 Böle och Fallsbjörken
Vi var drygt tjugo personer som ville se Böle-Fallsbjörkens fantastiska beteslandskap mitt i skogen, trots hällande regn.
Våren hade inte kommit så långt så det var klent med blommor och knoppar men för många var det en upplevelse att bara få komma till denna underbara plats. Humöret var det inget fel på trots vädret.
Vi gästade den öppna fäbodstugan i Böle och drack vatten ur källan intill. Vi gick ända upp till höjderna i Fallsbjörken och sedan tillbaka till Böle över Bölsån där några måhända blev lite blöta även om fötterna. Den rara majvivan växer här lite längre fram på våren. Men man får passa på att gå i hagarna innan hästarna släpps lösa i juni.
2017-04-01 Koppången
Tillsammans med Friluftsfrämjandet anordnade vi en resa till Koppången i Orsa. Det bjöds på vårskidåkning på fantastiska myrområden! Man kunde välja mellan en dagsutflykt eller att sova över i enkla stugor.
På lördag förmiddag samlades sju deltagare på Koppångsparkeringen vid E45:an. Vi spände på oss skidorna och åkte en slinga ut på myrarna, via fäboden Blomtäkt, ca 8 km. Det gled lätt i skoterspåren. Vädret var mulet med snöflingor i luften, snödjupet på myrarna ca 2-3 dm.
Efter skidturen åkte vi till den gamla finnbyn Rosentorp där vi hade bokat övernattningsstugor hos ett tyskt värdpar. Där finns bastu att tillgå och även en handelsbod med eget bageri. Ett trevligt ställe som varmt kan rekommenderas.
Söndagen startade med kallgrader och solsken. Efter frukost åkte vi den s.k. Ladogarundan i skoter-/hundspannsspår på ca 14 km. Härligt på myrvidderna med martallar, en del silvriga med giftig varglav på stam och grenar. En verkligt storslagen natur! Hemfärd på eftermiddagen.
2016-02-14 Harpickön
Ca 5-10 cm snö, minus 8 grader, vindstilla och 10 glada deltagare plus en yster hund såg fram emot besöket på Harpickön i Flosjön.
Ön som delas mellan Leksand och Dala-Floda, är ca 3 km lång. Mesta delen tillhör Leksand. Namnet väcker en del frågor. Harpick är ett annat namn på grankåda, som utvanns här för länge sen. Kådan skickades till örlogsvarvet i Karlskrona, blandades med valfett och krossat glas och smetades in på fartygsskroven mot angrepp av bl.a. skeppsmask.
Vi genomkorsade den ganska kuperade ön där terrängen fläckvis var täckt av omkullblåsta rötade granar i drivor. Vi såg många spår efter den tretåiga hackspetten, som man ser alltmera sällan. Ön har stora naturvärden och norra delen är planerad att bli reservat.
2015-09-18 Fulufjäll och Njupeskär, en helg på höstfjället
Med stora förhoppningar om en härlig helg i fjällmiljö inleddes resan med samåkning i egna bilar upp mot Fulufjället. Inkvarteringen på Fulufjällsgården gick smidigt, och snart inleddes kvällens korvgrillning utomhus.
Under helgen har vi vandrat på fjället, besökt världens äldsta nu levande träd – en liten gran som är över 9 000 år gammal!
På Naturum bänkade vi oss för en film om nationalparken och väderkatastrofen vid Göljån 1997, då 400 mm regn föll på 12 h.
Söndagen innebar sightseeing under hemresa. Först till Göljån för att se följderna av ovädret 1997. Grova träd huller om buller, erosion med nya vattenfåror och enorma naturkrafter i spel. Sedan till Lomkällan (nära Särna) för frasiga våfflor och alla Sveriges ugglor i uppstoppat skick. Nästa stopp var Bunkristornet. Ett anrikt, upprustat f.d. brandbevakningstorn med vid utsikt. Slutligen besöktes vandrarhemmet Tre Björnar i Älvdalen, där Tini Björs mötte oss med en specialbeställd middag.
Mycket uppskattad, och en fin avslutning på en trevlig helgresa.
2015-06-07 Invigning av Fjällbergets naturreservat
Skogens musik, kolbullar och tal av kommunalrådet Ulrika Liljeberg när Fjällberget invigdes till naturreservat.
Det var över 100 personer som ville se det nya naturreservatet så vi på Naturskyddsföreningen brassade kolbullar för fulla muggar där vid Vådsjöns strand.
Fjällberget är 525 meter högt, reservatet är 58 hektar och ligger nordväst om Siljansnäs. Det ingår i Vildmarksriket som innefattar 8 000 hektar skyddsvärd skog i gränslandet mellan Leksand, Vansbro och Mora kommuner. Besökare i naturreservatet finner både fjällkänsla, 300 år gamla tallar, vridna torrfuror samt spår efter skogsbränder flera hundra år tillbaka.
2015-04-12 Utflykt till Skörolsmyran
Friska kyliga vindar och regnstänk i luften. Men detta hindrade inte 20 naturintresserade, glada människor att ta sig från närmaste bilväg ut till Skörolsmyran. Reservatet, som är på 16 hektar, ligger i södra delen av Åhl, nära gränsen mot Gagnef.
Vi skrämde upp tjäder och älg, och hörde korsnäbbar locka när vi vandrade genom den spännande skogen med spår efter spillkråkans och tretåiga hackspettens hackande. Skogen, mest tall och gran som inte avverkats på lång tid, omväxlar med myrpartier. På marken och träden växer en del ovanliga lavar, mossor och vedsvampar. En del tallar har glesa kronor, där tjädern suttit och betat barr vintertid. Innan vi vände tillbaka mot bilarna intogs fika från matsäcken med prat och skratt, och Karin bjöd runt på hembakad kaka. Trevligt!
Guidade gjorde Åke Tidigs och Henry Pollack.
2015-02-15 Utflykt till Prästön
Prästön i Insjön var målet för Naturskyddsföreningens utflykt i söndags.
2014-10-11 Utflykt till Helgåsskogen
Den fina, gamla skogen i naturreservatet runt Helgåsberget är väl värd ett besök! Det hade regnat hela veckan innan men denna förmiddag sken solen och höstfärgerna sprakade. Luften var fuktig och klar. Helgåsskogen är en relativt lättgången, ganska gles skog som domineras av tall. Det finns många lavtäckta hällar, flera sänkor med myrmark och inslag av gran och löv i sluttningarna. Trattkantareller, korsnäbbar, violettgrå tagellav, och spår av blixtnedslag och många tjädrar var några av observationerna och fynden som de tretton deltagarna fick denna vandring. Matsäcken intogs på en solig häll med utsikt över Stormyrtjärnen. Där genomfördes också ett styrelsemöte under bar himmel, som Naturskyddsföreningens Leksandskrets brukar ha det.
Text och foto: Annika Varghans.
2014-07-12 Utflykt till Mockalberget
Lördagen 12:e juli strålade solen och 10 personer slöt upp trots semestertider och högsommarvärme. Turen gick först längs Siljansleden fram till Björntjärnskojan och sedan söderut uppför Mockalbergets sluttning i grandominerad naturskog. Det obligatoriska fikat intogs på toppen i den mjuka mossan, bland mognande blåbär och med utsikt över Siljansnäs och Siljan. På den långsträckta toppen fanns en del riktigt ståtliga gammeltallar med breda, krokiga kronor och även torrakor. Sen gick färden nerför bergets östra sluttning med mycket död ved, surdråg och orkidéer (Jungfru Marie Nycklar) fram till Trätbodarna och Siljansleden åter till bilarna. Det var en mycket trevlig och lyckad tur i fin natur. Även om det var svalare i skogen var det så varmt att man inte kunde ha så mycket kläder på. Därför har gemene man fått en hel del mygg- och knottbett och även rispor på de bara benen men det var det absolut värt!
2014-05-10 Tidig morgon i Djupbäcka naturreservat
2014-04-13 Länsstämma med utflykt i Lugnet/Barkdal
Naturskyddsföreningen Dalarnas länsstämma hölls i år i Leksand. Det var utdelning av miljöpriser och val av ny styrelse för länsförbundet. Stämman antog också ett uttalande om varg.
Christer Borg, mycket engagerad i vattenfrågor, var riksstyrelsens representant. Efter stämman njöt deltagarna av lunch från Rältagården och en utflykt till Lugnet/Barkdals naturreservat under ledning av Åsa Rydell. Protokoll finns på Länsförbundets hemsida.
2014-01-18 Storhedens naturreservat
Denna lördag var vi åtta glada personer som traskade runt Storhedens naturreservat (som inte alls är så stort) under Gittan Lokgårds ledning. Det var en strålande vinterdag! Vi såg grova tallar med ”krokodilbark”, runda ”spår” på en kal död tall. Snön var som puder, fikat smakade gott och vi hade trevliga och bra diskussioner. Vi hade också styrelsemöte där ute i skogen. Och rätt vad det var kom det en snövit häst med ryttare travandes mellan de snöpudrade träden. Ett mycket vackert inslag under denna utflykt.
Deltagarna vid utflykten till Storheden.